Mikroplaster

Plast i haven är ett av de största hoten för miljön och det finns risk för att det kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050. Det är inte enbart den synliga plasten som är problematisk, även mikroplasterna är ett omfattande samhällsproblem. 

Mikroplaster är ett samlingsnamn för partiklar som är mindre än 5 mm och dessa kan komma från olika sorters plast. Bland annat kan våra hud- och skönhetsprodukter innehålla mikroplaster som spolas ut i avloppen av oss. Dessa minimala partiklar fastnar inte i våra reningsverk utan åker ut i haven och drar åt sig bakterier och miljögifter. Mikroplasterna kan sedan ätas av fiskar och andra vattenlevande organismer som misstar partiklarna för att vara mat, eller så får de in dem via gälarna. Det kan leda till flera problem: falsk mättnadskänsla, svårigheter i reproduceringen, att djuren inte får tillräckligt med energi och att de inte växer.  Dessutom förs plasterna upp i näringskedjan till oss människor. 

Mikroplasterna har olika effekt i våra produkter. De kan till exempel fungera rengörande, slipande, glittrande eller polerande samt påverka konsistensen. 

De vanligaste plasterna som kan vara bra att hålla koll på är:
🐾 Polyethylene/polyeten
🐾 Polypropylene
🐾 Polyethylene terephthalate
🐾 Polymethyl methacrylate
🐾 Polylactic acid/Polylaktid (PLA)
🐾 Nylon

De kan dock ha betydligt fler namn och finns såklart inte enbart i hud- och skönhetsvård. 

Tack och lov har det blivit förbjudet att kosmetiska produkter som sköljs av eller spottas ut får innehålla mikroplaster. Exempel på sådana produkter är tandkräm, peeling, duschtvål, schampo och balsam. Riskorn och skal från nötter är vanliga substitut som kan användas istället. 

Dock är det viktigt att tänka på att många andra produkter kan frigöra mikroplaster, till exempel våra kläder och övrig kosmetik. 

Vi på Lewilyx vill självklart inte att djur och natur ska fara illa och därför innehåller inga av våra produkter mikroplaster.

Ett tips för att minska frigörandet av partiklarna är att tvätta kläder gjorda av syntetiska material i speciella tvättpåsar som fångar upp plasterna. När det kommer till saker i mindre format, såsom rengöringspads, tofsar och hårband, kan de tvättas i våra tvättpåsar från Made by DD. Till skillnad från många andra påsar som ofta är gjorda av polyester är dessa sydda i GOTS-certifierad bomull. 

Många kramar,
Maja

Använda källor: 
SVT Nyheter
DN
Naturskyddsföreningen
Regeringen
STOP! Micro Waste
WWF

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *