Veganska och ekologiska certifieringar och miljömärkningar

Certifieringar och miljömärkningar

Det finns många olika certifieringar på de flesta typer av produkter och tjänster idag. Nedan hittar du beskrivningar på de vanligaste certifieringarna och miljömärkningarna inom hudvård. Vi delar upp märkningarna så att vegan- och cruelty free märkningarna återfinns överst och eko-märkningarna nedanför. Utöver loggan, benämningen och en kortare beskrivning klickar du på länken om du är intresserad av att läsa mer hos respektive aktör. Saknar du beskrivning för någon märkning är du varmt välkommen att höra av dig till oss! 

Vegan- och cruelty free

The Vegan Society

The Vegan Society kommer från Storbritannien och garanterar att både produkten och tillverkningsprocessen är fri från animaliska produkter, biprodukter och derivat, samtidigt som den garanterar att produkten inte har testats på djur och att den inte innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO). 

VEGANOK

Veganok är en standard framtagen i Italien för etiska och veganska produkter med över 1000 anslutna företag runt om i världen. Märkningen garanterar att produkterna är veganska.

Vegan Action

Den amerikanska organisationen Vegan Action har certifierat över 1000 företag och dess produkter. Märkningen intygar att produkterna är både veganska och cruelty free. Vegan Action garanterar därmed att produkten inte har testats på djur i något led och att den inte innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO). 

Beauty Without Bunnies

PETA har tagit fram märkningarna “Beauty Without Bunnies – Cruelty Free” och “Beauty Without Bunnies – Cruelty Free and Vegan”. Den första säkerställer att  produkterna framställts och färdigställs utan djurtester,  men kan innehålla exempelvis honung och bivax. Den andra märkningen säkerställer att produkten är vegansk och att djurtester inte har förkommit. 

The Leaping Bunny

Garanterar inte att produkten är vegansk, men cruelty free. Märkningen säkerställer att produkten inte i någon fas av tillverkningen eller färdigställandet är testad på djur av företaget, laboratoriet eller av företagets underleverantörer. Gemensamt har djurskydds- och djurrättsorganisationer i Europa och Nordamerikatagit fram märkningen som används i 24 länder, där Djurens Rätt är ansvarig för listan i Sverige.

Choose Cruelty Free

Australiensiska organisationen CCF säkerställer att djurtester inte skett på produkterna eller dess ingredienser. Produkterna behöver inte vara veganska och kan därför innehålla animaliska ingredienser.  

Ekologiska och Naturliga

COSMOS Natural och Organic

Några av de största certifieringsorganen som finns för naturkosmetik i Europa har gemensamt skapat märkningen Cosmos som finns i två nivåer, Cosmos Natural och Cosmos Organic, vilket syns under loggan för den certifierande organisationen. 

Cosmos Natural ställer ingen krav på mängd ekologiskt innehåll men produkterna består i snitt av 99% naturligt ursprung. För att certifieras som Cosmos Organic krävs det att minst 95% av de växtbaserade ingredienserna är ekologiska och att minst 20% av den totala formulan är ekologiskt. 

BDIH

En sammanslutning bestående av industrier och företag för läkemedel, hälsoprodukter, mattillsatser och produkter för personlig hygien. De är en av medlemmarna i COSMOS. BDIH har inga krav på procenthalt utan har istället åtta olika riktlinjer för vad som får ingå där den ekologiska aspekten spelar en viktig roll. Ett av kraven är att produkten inte får djurtestas, men produkterna får innehålla animaliska ingredienser. 

Ecocert

Ecocert är världens största certifieringsorgan. Det är franskt och har gett ut certifieringar i över 130 länder. De är också medlemmar i COSMOS och Ecocerts krav på procentuellt ekologiskt innehåll följder COSMOS riktlinjer.

De har två olika nivåer med olika innebörd där “Naturlig kostmetik” kräver att minst 50% av det totala innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung och 5 % av det måste vara ekologiskt. Tillsatt vatten räknas som naturligt. “Organic Cosmetic” kräver istället att minst 95 % av totala innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung. 10 % av det måste vara ekologiskt. Tillåter 5 % syntetiska. Även här räknas tillsatt vatten som naturligt.

Cosmetique Eco

Certifieringen kräver att minst 95 % av totala innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung. Minst 5 % av den totala produkten måste vara ekologiskt. Tillåter 5 % syntetiska ämnen. Skriver ut procentdel av naturligt och ekologiskt. Denna certifiering är bara tillgänglig för franska tillverkare och certifieras i sin tur av Ecocert. Medlemmar i COSMOS.

Cosmetique Bio

Certifieringen kräver att minst 95 % av totala innehållet ska vara naturligt eller ha naturligt ursprung. 10 % av den totala produkten måste vara ekologiskt. Tillåter 5 % syntetiska ämnen. Skriver ut procentdel av naturligt och ekologiskt. Denna certifiering är bara tillgänglig för franska tillverkare och certifieras i sin tur av Ecocert. Är också en av medlemmarna i certifieringen COSMOS.

Soil Association

Kommer från England, är medlemmar i COSMOS och certifierar ca 80 % av alla ekologiska produkter i UK. Certifieringen har två nivåer med olika innebörd där “Organic” kräver att minst 95 % av ingredienserna (förutom vatten) ska vara ekologiskt och “Natural” Där det krävs att minst 70 % av ingredienserna (förutom vatten) är ekologiskt. Här skrivs procenthalten ut av ekologiskt.

Eco Garantie

Det Belgiska certifieringsorganet är en av medlemmarna i COSMOS och används på produkter vars råvaror kommer från naturen och från ekologiska jordbruk. Produkterna får endast innehålla råmaterial med ursprung från växt- och djurriket liksom mineraler. Alla processer och utvinningssätt som behövs för att kunna använda råvarorna måste göras med hänsyn till miljön. 

NATRUE

NATRUE har tre olika nivåer och grundades av några av de ledande naturkosmetikföretagen i Europa; Laverana/Lavera, Logocos/Logona, Primavera, Santaverde, Wala /Dr. Hauschka, och Weleda för att förse konsumenterna med en enhetlig certifiering för naturkosmetik. 70% av ett företags produkter måste uppfylla kraven för certifiering för att en produkt ska få certifieras. 

Australian Certified Organic

ACO är störst i Australien på märkning av ekologiska och biodynamiska produkter. Märkningen garanterar att produkten är fri från GMO, syntetiska bekämpningsmedel, växtgifter, hormoner och antibiotika.

Eco Control

EcoControl startade i Tyskland och certifierar internationellt att det råmaterial som används i kosmetik är av naturlig och ekologisk kvalitet enligt BDIH / IONC, COSMOS och Natrue standarder. 

Svanen

Svanen är nordens officiella miljömärkning där produkterna granskas ut ett livscykelperspektiv från råvara till avfall. Svanenmärkt kosmetika har olika krav, bland annat att produkten eller dess ingredienser får inte ha testats på djur och att de ska ha ett minimalt innehåll av miljöfarliga ämnen.

EU Ecolabel

EU Ecolabel, tidigare känd som EU-Blomman, är Europas officiella miljömärke. I Sverige ansvarar Miljömärkning Sverige AB för EU Ecolabel och arbetet sker på regeringens uppdrag. Precis som de nordiska länderna enats om en officiell miljömärkning, Svanen, så har EU enats om ett gemensamt europeiskt miljömärke som är ett Typ 1-miljömärke där produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall.

GOTS

The Global Organic Textile Standard (GOTS) är en internationell miljömärkning för naturfiber som reglerar begränsningen av skadliga ämnen och utsläpp i hela produktionskedjan och baseras på två huvudprinciper. Det krävs naturliga fibrer som ska vara certifierat ekologiskt odlade enligt EU-direktiv och det krävs kontroller under hela produktionskedjan av den ekologiska bomullen. Varje processteg (spinning, vävning/stickning, beredning etc) måste uppfylla speciella kriterier, där största möjliga hänsyn tas till miljön i varje steg. Ett märke för minst 70 % ekologisk råvara och det andra för 95-100 %. Stränga regler för användande av kemikalier i odling och beredning samt även sociala krav.